1.Κύριε Καλλίνο, σας ευχαριστώ που αποδεχθήκατε την πρότασή μας γι’ αυτήν τη συνέντευξη στο περιοδικό μας. Αν και ευρέως γνωστή θα ήθελα να μας μιλήσετε λίγο για την ιστορία της ΕΚΜΕ, από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα.
Κύριε Μωϋσιάδη, να σας ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου για το ενδιαφέρον που δείχνετε για την ΕΚΜΕ και τον χώρο που της αφιερώνετε στο περιοδικό σας.
Η ΕΚΜΕ ιδρύθηκε πριν από 42 χρόνια, το 1973, από τον κύριο Βασίλειο Καρυώτη και τρεις ακόμη συνεταίρους του (Κοι Κοι Γεροδήμος, Δέδας και Κούτσος), με ελάχιστα εργαλεία και πολλή όρεξη για δουλειά. Αρχικά οι εγκαταστάσεις της ΕΚΜΕ βρίσκονταν στην περιοχή του Ελ. Κορδελιού, στην Θεσσαλονίκη. Όλα ξεκίνησαν μερικά χρόνια νωρίτερα, όταν με την τεχνογνωσία αμερικάνικων, γαλλικών αλλά και γερμανικών εταιριών, δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως τα ΕΛΔΑ, η Esso Pappas, οι Χημικές Βιομηχανίες, το Αιθυλένιο Ελλάδος κ.α.. Οι κατασκευάστριες εταιρίες είχαν έρθει με προσωπικό δικό τους, χρειάστηκαν όμως και γηγενές προσωπικό. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ικανοί τεχνίτες με αντικείμενο τη βιομηχανία και τη συντήρησή της. Επίσης, η ίδια η Esso Pappas, έχοντας τις ανάγκες συντηρήσεων για τις οποίες έπρεπε να μισθώνει εταιρίες από το εξωτερικό, είχε την ανάγκη και βοήθησε ώστε να δημιουργηθούν εταιρίες οι οποίες θα αξιοποιούσαν την νεοαποκτηθείσα τεχνογνωσία με γηγενές τεχνικό προσωπικό, με σκοπό να μειωθούν τα κόστη συντήρησης, και να δημιουργηθεί ένα εντόπιο ικανό τεχνικό δυναμικό. Έτσι, οι τέσσερις συνέταιροι άδραξαν την ευκαιρία αυτή, δημιούργησαν την ΕΚΜΕ και ξεκίνησαν αναλαμβάνοντας μικρές επιμέρους συντηρήσεις, κυρίως στην τότε Esso Pappas (την μετέπειτα ΕΚΟ και σήμερα ΕΛΠΕ), αλλά και στην υπόλοιπη βιομηχανία της περιοχής (Χημ. Βιομ. Β. Ελλάδος, κ.α.)
Διαβάστε την πολυσέλιδη συνέντευξη μόνο στο περιοδικό ΚΟΠΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ!