Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Συντήρηση υγρών κοπής Μάθετε πώς να διατηρείτε τα υγρά κοπής σας  //  ROCOL

22 May Industry news | Comments Off on Συντήρηση υγρών κοπής Μάθετε πώς να διατηρείτε τα υγρά κοπής σας
Συντήρηση υγρών κοπής Μάθετε πώς να διατηρείτε τα υγρά κοπής σας
 

ROCOL

Απόσπασμα από την έντυπη έκδοση των “Εργαλειομηχανών” τεύχος Μάρτιος – Απρίλιος 2020

“Η συντήρηση των υγρών κοπής έχει μεγάλη σημασία σε ένα χώρο κατεργασιών, ιδιαίτερα όταν ένα μηχάνημα πρόκειται να παραμείνει αδρανές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν εφαρμοστεί σωστά, θα μας προστατέψει κατά τη στιγμή της επανεκκίνησης από αυξημένα κόστη επαναφοράς της φυσιολογικής λειτουργίας του συστήματος και τυχόν φθορές.

Στην ιδανική περίπτωση λοιπόν, κατά την έναρξη της περιόδου αδράνειας, το όλο σύστημα θα πρέπει να καθαριστεί πλήρως με κάποιο ειδικό προϊόν καθαρισμού και να αφεθεί να στεγνώσει. Τυχόν συνδεδεμένα τεμάχια πρέπει να αφαιρεθούν, το μηχάνημα και τα εργαλεία να σκουπιστούν και μετά να επικαλυφθούν με κάποιο ειδικό προϊόν προστασίας έναντι της υγρασίας.

Εάν τα παραπάνω δεν είναι δυνατά, τότε οι τεχνικοί της Rocol συνιστούν τα ακόλουθα μέτρα:

• Απομακρύνουμε το επιμολυσμένο λάδι (tramp oil) από το μηχάνημα. Το επιμολυσμένο λάδι είναι πηγή τροφής για βακτήρια· μεγάλες ποσότητές του στην επιφάνεια του κοπτικού υγρού θα περιορίσουν την παροχή οξυγόνου στο υγρό, πράγμα που θα προωθήσει την ανάπτυξη αναερόβιων βακτηρίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες οσμές. Πριν την απομάκρυνση του tramp oil, ίσως χρειαστεί να αφήσουμε το μηχάνημα ακινητοποιημένο για λίγες ώρες, για να επιτρέψουμε στο λάδι να επιστρέψει όσο γίνεται περισσότερο στη δεξαμενή.

• Αυξάνουμε το ποσοστό κοπτικού υγρού στη δεξαμενή. Αυτό γίνεται συμπληρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο κοπτικό υγρό μέσα στο διάλυμα, ιδανικά χρησιμοποιώντας αναμίκτη υγρών. Σαν γενικός κανόνας, συνιστάται η αύξηση της αναλογίας κατά τουλάχιστον 40-50% πάνω από την αναλογία που είχε το κοπτικό υγρό στο φρέσκο γέμισμα του. Π.χ. 5% φρέσκο ​​γέμισμα + 40% = 7% στη δεξαμενή.

• Κατά τη συμπλήρωση του κοπτικού υγρού, τοποθετούμε μια δόση ενός μικροβιοκτόνου προσθέτου, όπως το ROCOL ULTRAGUARD® BX 2000. H αναλογία προσθήκης του είναι 2000: 1 π.χ. ένα διάλυμα 300lt θα απαιτούσε προσθήκη 150 ml. Φροντίζουμε να κυκλοφορήσουμε το υγρό για να αναμειχθεί το μικροβιοκτόνο. (Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα σε περίπτωση που τα μηχανήματα παραμένουν σε αδράνεια)..”

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της ROCOL γίνοντας συνδρομητής μας:

• Αγοράστε μια έντυπη συνδρομή, στέλνοντας μας e-mail στο mois-pub@otenet.gr

ή

Κάντε εγγραφή στη λίστα μας για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο της ROCOL: http://eepurl.com/b7zOST